Logo

Ezt a történetet FÉRFIAK és NŐK életének mozaikjából lehetne összerakni, hiszen egyszer mindenki valahogy és valamilyen formában kapcsolódott az egyesülethez rövidebb vagy hosszabb ideig képviselve Hajdúböszörményt akármerre futottak is LÁBAI.

Hallottál-e rólunk? Lehet nem, pedig már 15 éve „LAPPANGUNK a fűben”, de a köztudatban nem biztos, hogy olyan mély nyomot hagyunk, mint a foci. Hadd idézzek 2009 nyarából egy PIACI EMLÉKEMET, amikor egy beszélgetésre lettem figyelmes:

– He, láttam az újságba, hogy 400 kilométert „futkorásztak” meg bicikliztek ezek a KÖRÚTFUTÓK. Normálisak? NINCS ezeknek JOBB „DÓGUK”?

– Hadd mozogjanak!- felelte a másik. – Biztos van okuk rá. Ismerem is az egyiket, mer’ a fiamnak a testneveléstanára és nagyon szeretik. Azt mondja, rendes ember, NEM „BOLOND”.

Bizony ránk ragadt a FUTÓBOLOND jelző, és elnézve az elmúlt 15 év versenyeredményeiről szóló infografikai tablót, megdöbbenek. Több mint 80 egykori és mai futónk 508 félmaratont és 181 maratont teljesített, de tegyük hozzá ezen túl számos egyéb versenytávon indult. Sőt! Aki futni szeret, nem biztos hogy adminisztrálni is szeret, tehát a be nem vallott versenyek még titkosak. Van 3 detektív „önkéntesünk”; Fekete Anti bácsi lánya, Judit, aki nemcsak elkezdte vezetni az eredményeket, hanem a honlapunkat is elindította. Aztán az ifjú titán Hegedűs Sanyi folytatta a statisztikák gyűjtését, majd jó magam mindezeket összesítve ábrák nyelvén kezdtem komponálgatni esténként.

Na de kanyarodjunk vissza… Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? A KÖRÚTFUTÓK megalakulása előtt is sokan futottak a helyi lakosok közül, majd ismereteink szerint 1981-ben FEKETE ANTAL teljesítette először a maratoni távot, mint hajdúböszörményi amatőr futó. 1986 után tömegesen indultak a különböző hazai versenyeken, és összeállt egy híres kis hosszútávfutó csapat; CSONTOS TIBOR, ELEK LÁSZLÓ, FEKETE ANTAL, SZEPESI IMRE, TÓTH FERENC részvételével. 1990-től a Tempó DSE keretein belül készültek a megmérettetésekre, ebben segített nekik Molnár Dániel és Szabó Miklós bácsi.

1991-ben az országos bajnokság csapatversenyében 2. helyezést értek el: Szepesi Imre 2 óra 50 perc alatt, Elek László és Csontos Tibor 2:55-ön belül futotta le a maratoni távot. További rekord eredményeiket sokáig meg tudták tartani, holott MINDEN futó AMATŐR kategóriába tartozott, azaz munka és család mellett szabadidejében készült fel. Amikor a böszörményi félmaratonisták és maratonisták száma elérte a 20 főt felmerült az önálló helyi csapat indításának ötlete.

2002 áprilisában megalakult a Böszörményi Körútfutók Sportegyesülete. Névadójával VARGA PÉTERREL együtt több mint 20 helyi amatőr futó (KACSÓ MÁRTON, HAJDÚ SÁNDOR, ROZS PÉTER, NAGY ZSOLT…) azzal a céllal fogott össze, hogy segítse a közép és hosszútávfutók egyre gyarapodó csoportjának felkészülését.

Miért is lettünk KÖRÚTFUTÓK? A körút a város kiemelkedő történelmi és építészeti örökségét jelentő körkörös településszerkezetének jellegzetességére utal. Számunkra a 9 KÖRÚT együttes 6600 méteres hossza klasszikus helyi mértékegységgé vált; „fussunk 1 körutat, vagy kettőt” – hangzik el egy-egy közös edzésünkön.

15 év alatt folyamatosan változott a csapat összetétele, elhivatottsága vagy épp az eredményessége. Az élet is szakaszokból áll, amihez alkalmazkodunk; költözés, házasság, gyermekáldás, iskola vagy munkaváltás- sérülés, felépülés- kis szünet vagy nagy kihagyás…. Futni, edzeni, izzadni egyedül is lehet – de jókat nevetni egy-egy közös kiránduláson, vagy váltóversenyen ugratni a másikat, feltartani a kompot…effajta ÉLMÉNYEKHEZ kell egy jó csapat.

Helyi CIVIL szereplőként ugyanakkor VALAKIKRE mindig szükség volt, akik a jogszabályi könyvelési feladatokat, szervezés és egyéb háttérmunkát elvégezték.

2002-ben az úttörő ELNÖK szerepét CSONTOS TIBOR vállalta fel, akinek aktív munkája során számtalan országos és nemzetközi eredményt értünk el. Őt követte 2010-től ANDIRKÓ LÁSZLÓ, aki fiatal kora ellenére folytatta a korábbi hagyományokat. Mindeközben az egyesület híres ARCA, MINDENKI ANTI BÁCSIJA, nyugodtan futhatottJ Kétségkívül legtöbben hozzá kapcsolódunk, hiszen különleges személyiségével - talán mert 1956-ban született - folyamatosan szervezte a közös edzéseket, hirdette a versenyeket. Azt hiszem, felesége Zsuzsa támogatása nélkül, nem lenne az a mosolygó ember, aki egyedi futóstílusával és humorával mindenkit CIPŐ húzására lendít. Én is egyike vagyok az áldozatoknak, mi több TETTESTÁRSA a jövőben, hiszen 2016-ban a futáson túl nagyobb feladatokat is kifogtam, elnök lettem véletlen vagy direkt, na de rögtön Titkárért kiáltoztam! Paragrafus szerinti jogainkért harcolva a csapattagok TITKÁRT is szavaztak, SZABÓ IMRE személyében.

Eredményeink közül csak néhány példát sorolnék fel, és nem teljes névsorral!:

 • 2002: Békéscsaba- Arad Szupermaraton váltó, Hegyek Királya futóverseny, Kékes Csúcsfutás (2002 óta minden évben részt veszünk, Rozs Péter 20-szor!) Visegrád-Budapest Maraton (Persely Norbert 2. helyezett)
 • 2003: Bécs-Budapest Szupermaraton, Bécsi Maraton (Kacsó Márton, Lefkovits Attila, Rozs P., Hajdú Sándor, Nagy Zsolt)
 • 2005: A GE támogatásával Budapestig futottunk, Kisköre triatlon (Rozs P.) Frankfurt Ironmann (Virág József)
 • 2006: Sárvár 12 és 24 órás futás (Fekete A., Szabó Sándor, Lefkovits A.)
 • 2007: Plus Budapest Nemzetközi Maraton, első helyi maratonista nő Nagy Enikő
 • 2008: Jászberényi Zagyvamenti Maraton (Molnár Tibor szintem minden évben 30 fok feletti hőség ellenére maratont teljesít)
 • 2009: „400 év 400 km” akció Hajdúböszörmény 400 éves fennállásának jubileumán; 49 futó és kerékpáros, 15 koszorúzási helyszín, 40 település, 400 km
 • 2010: Spartathlon (246 km a maraton bölcsőjében) Szabó Sándor
 • 2011: Nem oda Boda terepfélmaraton futóversenyt rendeztünk
 • 2013: Debreceni KiloMéterek (DKM) 24 órás futás: 12 fős váltónk 288 km-t futott Rotary futófesztiválon sok a helyi futó UltraBalaton csapatversenyen 5 fős váltó (Fekete A., Pásztor Imre, Hegedűs Sándor, Molnár Zoltán, Keresztesi László)
 • 2015: Tisza-tó bringatlon (65 km) több váltócsapat dobogós helyezést ért el Szabó Levente a kecskeméti Hírös félmaratonon képvisel minket
 • 2016: Tisza-tó újra ÉREMGYŰJTŐK vagyunk
 • 2017: UltraBalaton (220 km) 9 fős váltócsapatunk 13. helyezett több százból (Fekete A., Katonka Pál, Nyéki Zoltán, Nyíri Antal, Rácz Ildikó, Szabó S., dr. Szabó Andrea, Szekeres Sándor, Varga László) Ultra-Tisza-tó (111 km), 3 csapat, a női váltó 2. helyezett Tormáné Vajda Nóra részvételével, 10. Zagyvamenti M. 4 számban is dobogó 1-2. helyezés (Bíró Sándor, Fekete A. egyéni félmaraton, Szabó Imre-dr. Szabó A. váltó, Fekete A.-Kelemen Judit váltó)

Az egész országot bejártuk már a különböző versenyek során, és nem álltunk meg az országhatárnál! Ahogy a TÉRKÉP is jelzi, EURÓPA több városában is futottunk; Berlin, Madrid, Frankfurt, Kassa, Kolozsvár, Rozsnyó…

Írhatnék még… fel lehetne sorolni név szerint is ki a maraton és félmaraton csúcstartó… de inkább bezárom a zsongó ötlettárat… a kevesebb TÖBB. Hálás vagyok az Istennek, és hiszem ha belegondoltok mindenki rájön, elégedett lehet minden egyes lefutott kilométerért, minden magányos és közös edzéséért, amikor egészségben vagy épp betegségben kitartott egy jó cél érdekében.

Legyen ez a kiállítás MINDENKINEK egy kis ízelítő a Futóbolondokról szeretettel...